zelfbouw: is het iets voor jou?
Gepubliceerd: 20-05-2020

Komen er zelfbouwkavels in jouw gemeente te koop en voelt dit als een kans die je niet wil laten schieten? Het kan zijn dat je twijfels hebt bij zelfbouw. Je weet niet precies wat je kunt verwachten en wat er allemaal nodig is. Houd rekening met deze zaken en kom erachter of zelfbouw de juiste keuze voor jou is.

Wat kost een eigen huis bouwen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten of het financieel haalbaar is om je eigen woning te bouwen. Je doet thuis al je best om de kosten laag te houden, kiest voor goedkoop internet en hebt een redelijk spaarpotje opgebouwd. Maar wat heb je precies nodig? Dat ligt uiteraard aan de prijs van de kavel en je eigen woonwensen. Begin met het oriënteren op een hypotheek en het bouwdepot nieuwbouw voor meer informatie. Over het algemeen is het goedkoper om een eigen huis te laten bouwen wanneer je dit in groepsverband doet (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Het is niet per se goedkoop om zelf een huis te bouwen, maar de prijs-kwaliteitverhouding van zelfbouw is vaak vele malen beter dan van seriematige bouwprojecten, zoals onderzoek van de Vereniging Eigen Huis heeft aangetoond. Als je een vergelijkbaar kwaliteitsniveau in een seriebouw wil vinden ben je een stuk duurder uit. Daarnaast krijg je vaak veel meer ruimte in een zelfbouwwoning, dus de prijs per vierkante meter ligt lager.

Projectmanagement vaardigheden

Op het moment dat jij besluit om zelf je huis te (laten) bouwen, word je de baas van een bouwtraject. Hoe zit het met jouw projectmanagementskills? Je moet de architect en aannemer goed duidelijk kunnen maken wat het budget is en wat je woonwensen zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat communicatie tussen alle partijen soepel verloopt en monitor je de voortgang van de bouw. Hiervoor heb je wat organisatievaardigheden nodig, want als iets niet helemaal naar wens gaat, is het belangrijk om dit op tijd op te merken en aan te kaarten.

Heb je genoeg tijd?

Het is een grote uitdaging om zelf je huis te bouwen. Dit is ook wat het extra leuk maakt om straks in een huis te wonen dat je helemaal zelf hebt ontwikkeld. Het bouwen van je eigen huis is echt een unieke kans waar steeds minder Nederlanders voor kiezen, omdat de prioriteit van de gemeenten en bouwers meer bij grotere projecten ligt. Wanneer je echt iets unieks zoekt en geen miljoenen op zak hebt, is het een uitstekende keuze om zelf te bouwen. Het is wel belangrijk om te beseffen dat, ondanks dat het een heel leuk traject is, je een eigen huis niet zo 1-2-3 neerzet. Het vereist tijd en energie en ook moet je een wat langer de tijd nemen voor het totale traject. Vanaf het moment dat jij besluit om je eigen huis te bouwen duurt het nog wel een tijd voordat je hier ook daadwerkelijk in kunt gaan wonen.