woningfinanciering
Gepubliceerd: 22-04-2015 Laatste update: 28-04-2019

Niet iedere woningfinancier staat te trappelen om woningfinanciering te verstrekken in CPO-projecten. Obvion-Hypotheken is één van de partijen die actief onder de aandacht brengt dat zij daar wél toe bereid is.

stappenplan

Daarmee speelt Obvion in op een belangrijke nieuwe maatschappelijke ontwikkeling, waarbij burgers steeds vaker zelf of samen met andere particulieren als initiatiefnemer voor de bouw van hun eigen woningen optreden. Om ervoor te zorgen dat kopers in CPO-project op een verantwoorde wijze (financiële) risico’s aangaan, heeft Obvion het onderstaande stappenplan opgesteld. Meer informatie over de voorwaarden die Obvion stelt in het kader van de verstrekking van woningfinanciering in CPO-projecten vind je op de website van Obvion Hypotheken. 

Wat is CPO?

Bij CPO werken meerdere zelfbouwers samen om voor zichzelf een project met woningen en/of werkruimtes te realiseren. In een ander artikel gaan we dieper in op de betekenis van CPO. 

CPO

Wil je samen met anderen je woondroom verwezenlijken? Laat je een eigen huis bouwen of wil je een bestaand pand laten verbouwen tot meerdere woningen? Kies dan voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Dit stappenplan biedt handige handvatten die je op weg helpen om jouw droomhuis te bouwen.

Stap 1. Vind je droomlocatie en schrijf je in

Je hebt je droomlocatie of pand gevonden! Nu moet je erachter zien te komen van wie het stuk grond of het gebouw is. Ook is het van belang na te gaan wat de bestemming is. Het kan in het bezit zijn van de gemeente, een particulier of een woningbouwcorporatie die de grond of het gebouw beschikbaar stelt voor CPO. Als dat zo is zal de partij meestal een informatieavond plannen waarop je je kunt inschrijven als je geïnteresseerd bent. 

Stap 2. Richt een vereniging op

Samen met je toekomstige buurtbewoners dien je een vereniging op te richten. Zo zorg je dat alle leden evenveel stemrecht krijgen zodat de beslissingen democratisch genomen kunnen worden. 

Stap 3. Schakel een adviseur in

Er zijn speciale CPO adviseurs beschikbaar die je kunnen helpen je droomhuis te realiseren. Een eigen woning bouwen, alleen of samen met anderen vraagt om kennis en vaardigheden. Bijna niemand heeft al deze benodigde expertise en daarom is het verstandig een adviseur om hulp te vragen.

Stap 4. Schakel een architect in

Een architect kan helpen bij het maken van een verkavelingsplan en zal vervolgens aan de slag gaan met de woonwensen van jou en je toekomstige buurtbewoners. Het ontwerp bestaat uit diverse stappen: van schets tot definitief en technisch ontwerp. 

Stap 5. Bouwvergunning aanvragen

Zodra het ontwerp klaar is kun je de bouwvergunning aanvragen bij de gemeente. 

Stap 6. Een aannemer zoeken

Tegelijk met het aanvragen van de bouwvergunning kun je op zoek gaan naar een aannemer. De aannemer zal een prijs noemen voor het gehele project. Met de hulp van de CPO adviseur wordt de prijs per woning bepaald.

Stap 7. Bouw je droomwoning

Ga met de aannemer om de tafel zitten en bespreek je wensen wat betreft de indeling en inrichting van jouw woning. Maak hier vooraf goede afspraken over om te voorkomen dat de bouw tot onverwacht hoge kosten leidt. 

Doorloop dit stappenplan en woon binnenkort in jouw droomhuis. Een door jezelf ontworpen en gebouwd huis, dat is pas echt genieten!


Meer informatie...