Thumbnail
Gepubliceerd: 11-04-2007 Laatste update: 13-11-2018

Na Rotterdam en Den Haag krijgt ook Amsterdam opknapwoningen. In de Dapperbuurt kunnen bewoners tegen een lage prijs een woning kopen, die ze vervolgens verplicht zelf moeten (laten) opknappen. Twaalf sociale huurwoningen aan de Mauritskade worden door woonstichting De Key samengevoegd tot vijf koopwoningen.

Dappere Maurits

Gerda van Rossum, procesmanager bij de Principaal, geeft de rede aan van het project De Dappere Maurits . “Uit een enquête drie jaar geleden bleek bij honderd mensen belangstelling te bestaan voor aankoop van een huis in combinatie met particulier opdrachtgeverschap. Stadsdeel Oost heeft er vervolgens bij ons op aangedrongen dat mogelijk te maken.
Huurders worden in staat gesteld in de Dapperbuurt wooncarrière te maken. Het past bij het streven om tot meer differentiatie in het woonaanbod te komen. En de deelnemers weten feitelijk waar ze financieel aan toe zijn. Mocht er gaande het proces nog iemand afvallen, dan neemt De Key het risico over. Vervolgens kunnen de eigenaren helemaal zelf uitmaken of ze wel of niet investeren in bijvoorbeeld een nieuwe keuken of verbetering van de badkamer.”

opklapverplichting casco

De fundering, het casco en het dak van de vijf woningen moeten door de kopers verplicht gezamenlijk worden opgeknapt. Om verassingen te voorkomen is een raming van de bouwkosten gedaan; zes ton is de gezamenlijke investering. De kleinste woning van 50 m2 kost de koper 30.000 euro en de grootste (125 m2) 45.000.

De kleine omvang van het project komt volgens van Rossum door de weinig bruikbare panden. “De Key werkt in deze buurt op grote schaal aan woningverbetering. Oorspronkelijke huurders hebben vaak de mogelijkheid tot terugkeer, dus is in de praktijk slechts zelden een samenhangend complex met meerdere woningen voor deze vorm van verkoop beschikbaar.” 

Begin 2008 moet de renovatie van start gaan, tot die tijd worden de kopers begeleid door ontwikkelaar De Principaal. De keuze van de architect, het maken van een bouwplan en andere hulp van de ontwikkelaar kost de koper eenmalig vijf duizend euro.

Bron: NUL20 maart 2007