starterswoning
Gepubliceerd: 06-12-2019

Net als veel delen van Nederland kampt ook Ermelo met woningnood. Jongeren die nú een huis zoeken, hebben weinig aan een wachttijd van vijf jaar. Voor hen ging woningstichting UWOON aan de slag met het zogenoemde achtertuinplan.

Woonunits in achtertuinen

“Het klinkt misschien vreemd”, zegt directeur-bestuurder Moniek van Balen van UWOON, “maar wij hebben wel iets van Pippi Langkous. We zoeken graag het avontuur op om nieuwe of vernieuwende oplossingen te ontwikkelen, in het belang van onze huurders.” Van Balen doelt op het plan van UWOON om op vrijwillige basis woonunits in achtertuinen van huurders te plaatsen. “Daarmee vangen we twee vliegen in één klap. Jongeren krijgen betaalbare huisvesting, huurders verlaging van hun maandelijkse huur. Met misschien wel de gezelligheid van een extra buur op de koop toe.”

enkele tientallen betaalbare woningen

Het gaat om woonunits van zo’n 12 tot 25 vierkante meter met alles erop en eraan, inclusief nutsvoorzieningen. Er is ruimte voor een bed, keuken en badkamer. De huurprijs is maximaal 400 euro. Huurders van wie de tuin is, zouden een korting van zo’n 150 euro kunnen krijgen. “Dit kan enkele tientallen plekken voor jongeren opleveren”, verwacht Van Balen. “Wij denken dat het een mooie oplossing is om op korte termijn betaalbare woningen toe te voegen aan de woningvoorraad.”

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

UWOON haakt met de oplossing aan bij de discussie die in Ermelo ontstond over het plaatsen van containerwoningen. Jongeren trokken daar zelf aan de bel bij de gemeente over het tekort aan betaalbare woningen en kregen de gemeente zover om een zoektocht te starten naar plekken waar meerdere tijdelijke units kunnen staan. Van Balen: “Het is ingewikkelder dan het klinkt. Tijdelijke woningen gaan makkelijk twintig jaar mee, dus er moet grond zijn die voor langere tijd beschikbaar is. Ook rondom brandveiligheid zitten haken en ogen. Een eerste woonunit is daarom niet zomaar geplaatst. Maar als we het niet proberen, gebeurt er niets. Of zoals Pippi Langkous zou zeggen: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

bron: platform woonstarters