Aurum
Gepubliceerd: 24-08-2023

Het investeren in zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening. Om het maximale uit je zonnepanelen, en dus jouw investering te halen, is het belangrijk om het rendement van je zonnepanelen te maximaliseren. Hier zijn 5 tips om het meeste uit je zonnepanelen te halen:

 

1. Plaats je zonnepanelen goed

De plaatsing en richting van je zonnepanelen is een belangrijk onderdeel voor het rendement. De ideale plaatsing is natuurlijk op het zuiden gericht. Maar ook de hellingshoek is belangrijk. De meest ideale hellingshoek is zo’n 35 graden. Als je zonnepanelen niet op het zuiden gericht zijn, overweeg dan om ze te kantelen of te draaien om meer zonlicht op te vangen. Het beste is daarbij natuurlijk om je zonnepanelen te laten installeren door een professioneel bedrijf. Zij weten precies hoe de panelen geplaatst moeten worden om die maximale opbrengst te behalen!

 

 2. Onderhoud je zonnepanelen

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig. Wel is het belangrijk om ze schoon te houden. Vuile zonnepanelen kunnen namelijk het rendement verlagen. Zorg er daarom voor dat je zonnepanelen 1 keer per jaar schoonmaakt worden met een zachte borstel en water. Als je zonnepanelen in een gebied staan waar veel vogelpoep of stof is, overweeg dan om ze vaker schoon te maken. Vaak kun je je glazenwasser vragen je zonnepanelen mee te nemen in zijn ronde.

                                                                                                                 

3. Kies voor hoogwaardige zonnepanelen  Aurum                                           

Ga voor een goed merk zonnepanelen en kwalitatieve omvormer. Deze hebben een betere efficiëntie en kunnen dus meer zonne-energie omzetten in elektriciteit. Hoewel dit misschien meer kost in de aanschaf, betaalt het zich op de lange termijn terug in hogere opbrengsten en minder onderhoudskosten.

 

4. Monitor je zonnepanelen

Houd je panelen in de gaten! Het monitoren van je zonnepanelen en de opbrengst ervan, geeft inzicht in de prestaties van je systeem.

Je kunt bijvoorbeeld de opbrengst van je zonnepanelen bijhouden en controleren of deze overeenkomt met de verwachte opbrengst. Wijken deze af? Wellicht is er een storing of beschadiging. Door regelmatig je zonnepanelen te monitoren, kun je potentiële problemen vroegtijdig opsporen en oplossen voordat ze grote gevolgen hebben voor je systeem. Dit kan je helpen om de kosten voor onderhoud en reparaties te verlagen en ervoor te zorgen dat je systeem optimaal blijft presteren.

Daarnaast krijg je door het monitoren van je zonnepanelen inzicht in je opwek en verbruik. Meten is weten. Op basis van deze informatie kun je aanpassingen doen aan je systeem om de prestaties te optimaliseren en de opbrengst te verhogen. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om nog extra zonnepanelen te plaatsen.

 

5. Ga slim met je opwek en verbruik om

Er zijn tegenwoordig veel slimme apparaten beschikbaar die je kunnen helpen om het maximale uit je zonnepanelen te halen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, die de temperatuur in huis regelt op basis van de opbrengst van je zonnepanelen. Zo kun je nog meer energie besparen en je opbrengst maximaliseren.

Maar dit kun je ook zonder slimme apparaten. Probeer zoveel mogelijk van de opgewekte energie zelf te gebruiken op momenten dat de zon schijnt en je zonnepanelen veel opbrengen. Gebruik bijvoorbeeld een timer voor je wasmachine of vaatwasser om te starten op het moment dat de zon schijnt. En… de energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Hoe minder energie je dus in het algemeen verbruikt, hoe hoger het aandeel van je eigen zonne-energie wordt in je totale energieverbruik.

 

Het maximale uit je zonnepanelen halen en besparen op je energierekening!

Door deze tips te volgen kun je het rendement van je zonnepanelen verhogen en meer besparen op je energierekening. Ben jij nu benieuwd hoe jij je zonnepanelen optimaal kunt monitoren om dit te bewerkstelligen, maar weet je niet precies wat je nodig hebt? Doe de keuzehulp en begin met het optimaal uitlezen van je zonnepanelen.