Dakrenovatie
Gepubliceerd: 15-09-2022 Laatste update: 14-11-2023

Wanneer je dak de maximale levensduur heeft bereikt of wanneer je dak ernstig beschadigd is, is het tijd voor een dakrenovatie. Bij een dakrenovatie worden alle verouderde of beschadigde onderdelen van je dak vervangen. Na de renovatie gaat je dak weer jarenlang mee! In dit artikel lees je alles over dakrenovatie: de werkzaamheden, voordelen en de kosten.

Werkzaamheden bij dakrenovatie

Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen weersinvloeden. En juist hierdoor gebeurt het dat je dak beschadigd raakt of op den duur zijn maximale levensduur heeft bereikt.  Een dakrenovatie moet worden uitgevoerd wanneer je dak zo ernstig beschadigd is, dat de reparatiekosten hoger zijn dan de kosten voor een renovatie.

Een dakrenovatie is een flinke klus: schakel daarom altijd een dakdekker in. Een dakdekker heeft de juiste kennis, ervaring en materialen en levert garantie op het afgeleverde werk. Ben jij op zoek naar een ervaren dakdekker? Neem dan eens een kijkje op Dakdekkersgids.nl voor een overzicht van alle dakdekkers in Nederland.

Een dakrenovatie bestaat uit zowel grote als kleine werkzaamheden. De meest ingrijpende werkzaamheden zijn:

  • Nieuwe dakbedekking plaatsen: helaas heeft dakbedekking niet het eeuwige leven. In de loop der jaren ontstaan er scheuren, bubbels of andere beschadigingen die lekkage als gevolg kunnen hebben. Het is belangrijk om je dakbedekking in goede conditie te houden. Wanneer reparatie niet meer mogelijk is, moet de gehele dakbedekking worden vervangen.
  • Het vernieuwen en herstellen van de dakconstructie: de dakconstructie is naast de dakbedekking het belangrijkste onderdeel van je dak. Wanneer deze beschadigd is, levert dit een groot gevaar op: je loopt het risico dat je dak doorzakt of zelf instort. Tijdens een dakrenovatie wordt de constructie hersteld of vernieuwd. 
  • Plaatsen van een overzetdak: de dakdekker kan een nieuw dak over het bestaande dak heen plaatsen. Dit kan alleen wanneer de dakbedekking vervangen moet worden en de dakconstructie nog in goede conditie is.
  • Het plaatsen van een onderdak: een onderdak vormt een beschermlaag tussen het isolatiemateriaal en het dak. Is jouw dak al geïsoleerd? Vaak wordt het plaatsen van dakisolatie gecombineerd met een renovatie, omdat bij oudere woningen nog een onderdak geplaatst moet worden.
  • Het dak isoleren: zoals hierboven al beschreven wordt het plaatsen van dakisolatie vaak gecombineerd met een dakrenovatie. Voor het langs buiten isoleren van je dak is het namelijk noodzakelijk dat de dakbedekking wordt verwijderd en dat er eventueel een onderdak wordt geplaatst.

Andere werkzaamheden bij een dakrenovatie is het renoveren van de schoorsteen, het vernieuwen van de dakgoten en hemelwaterafvoer en het vervangen van de nokvorsten.

De voordelen van een dakrenovatie

Wanneer je een dakrenovatie laat uitvoeren, gaat je dak weer jarenlang mee. Maar naast het verlengen van de levensduur van je dak, heeft een dakrenovatie nog een aantal voordelen:

  • De woningwaarde stijgt: het renoveren van je dak kost veel geld maar levert je hetzelfde weer op in de waarde van je woning.
  • Je verbetert de uitstraling van je woning: de buitenkant van je woning is het visitekaartje voor de buitenwereld. Na een dakrenovatie ziet je dak er netjes en verzorgd uit.
  • Een dakrenovatie kan prima gecombineerd worden met andere dakwerkzaamheden: een renovatie kan bijvoorbeeld prima gecombineerd worden met het plaatsen van dakisolatie. Dankzij dakisolatie zal de woningwaarde nog meer stijgen en bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energierekening. Ook het plaatsen van zonnepanelen kan eenvoudig worden gecombineerd met een dakrenovatie.

Wat kost een dakrenovatie?

De kosten van een dakrenovatie zijn afhankelijk van het tarief van de dakdekker, de werkzaamheden die je laat uitvoeren, het type dak en het soort dakbedekking.

Het uurtarief van een dakdekker ligt tussen de €30,- en €40,- per uur. Voor grotere werkzaamheden zoals een dakrenovatie, werkt de dakdekker vaak met een prijs per m². Een dakrenovatie voor een plat dak kost gemiddeld €45,- tot €55,- per m². Een gemiddeld plat dak in Nederland is 50 m²: je betaalt voor een dakrenovatie dus gemiddeld tussen de €2.250,- tot €2.750,-.

Een dakrenovatie voor een hellend dak is vaak iets duurder: dit komt omdat een hellend dak moeilijker bereikbaar is dan een plat dak. Je betaalt gemiddeld €50,- tot €120,- per m², voor een dak van 50 m² kom je op een totaalprijs tussen de €2.500 en €6.000.