Lequal
Gepubliceerd: 22-08-2023 Laatste update: 14-11-2023

Het afsluiten van een nieuw energiecontract vergt het nodige uitzoekwerk. Helemaal als je te maken hebt met zelfbouw. Je hebt in dat geval slechts voor een korte tijd middelen zoals elektriciteit en aardgas nodig. Dus waar moet je eigenlijk op letten als je een contract af wilt sluiten voor zelfbouw? Hier helpen we je erg graag verder mee. We hebben de belangrijkste punten van aandacht voor je op een rijtje gezet. 

Zet alle voordelen van een vast contract of een variabel contract voor jezelf op een rijtje

Het begint natuurlijk allemaal met het uitzoeken van het type contract. Grofweg wordt er onderscheid gemaakt tussen een variabel contract en een vast contract energie. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk daarbij aan de tarieven die je betaalt op het moment dat je het contract af gaat sluiten en natuurlijk de duur waar je het contract voor nodig hebt. Zo kan het zomaar zo zijn dat je graag van iets meer zekerheid wilt profiteren en een vast tarief betaalt voor de duur dat de zelfbouw plaats gaat vinden. Zo kom je naarmate de zelfbouw meer en meer vordert, niet te staan voor vervelende en hogere kosten.

Sluit altijd een tijdelijk contract af voor de duur van de zelfbouw

Heb je op dit moment al een bepaalde termijn in gedachten voor de duur van de zelfbouw? Door dit erg goed voor jezelf in kaart te brengen, kun je ook weer net even wat gerichter een passend contract afsluiten. Check daarnaast ook altijd even wat de algemene voorwaarden precies zijn van de leverancier als het aankomt op de minimale termijn waar je een contract voor af kunt sluiten. Zo kom je dus ook niet voor extra kosten te staan en je weet precies waar je aan toe bent.

Kies ervoor om verschillende aanbieders te vergelijken voor de beste deal

Als je de keuze maakt om met zelfbouw aan de slag te gaan, weet je maar al te goed dat de kosten snel op kunnen lopen gedurende dit proces. En het kan ook zomaar zo zijn dat je in de loop van de tijd te maken krijgt met een aantal onverwachte kostenposten - of kosten die hoger vallen dan je ingecalculeerd had. Dan is het wel zo fijn om te weten dat je een zo goed mogelijke deal hebt gevonden voor de energie. Kies er dus altijd voor om verschillende aanbieders te vergelijken voor de beste deal.

Ook handig: een energieleverancier waar je ook op lange termijn op kunt bouwen

Is de zelfbouw eenmaal voltooid en ben je voor de volle 100% tevreden met het eindresultaat? Dan is het wel zo prettig om te weten dat je kunt vertrouwen op een energieleverancier op de tijd daarna. Ga daarom altijd op zoek naar een leverancier waarbij de contracten flexibel aan te passen zijn. Zo weet je altijd zeker dat het contract volledig af kan worden gestemd op jouw persoonlijke situatie op dat moment.