Dtch Digitals
Gepubliceerd: 08-02-2024 Laatste update: 09-02-2024

Als je een klushuis koopt dan weet je dat je aan de bak moet om het op te knappen. Het risico is dan groot dat je steeds weer tegen iets nieuws aanloopt waardoor de kosten blijven oplopen. Uiteindelijk wordt de verbouwing dan een flink stuk duurder dan je aanvankelijk in gedachten had. Met deze tips verklein je de kans op een financiële teleurstelling.

Laat een keuring uitvoeren

Je kunt een bouwkundige keuring uit laten voeren door een deskundige. De kosten hiervoor kun je eventueel mee financieren met de hypotheek voor de aankoop van het huis. De bouwkundige kijkt objectief naar het huis, hij of zij hoeft het immers niet te kopen en heeft dus geen eigen belang. Je krijgt van de bouwkundige keuring een rapport waarin eventuele gebreken staan vermeld plus een raming van de kosten om het gebrek te verhelpen.

Maak een begroting van de verbouwing

Aan de hand van een bouwkundige keuring en je eigen wensen kun je een begroting maken van de kosten van de verbouwing. Houd hierbij altijd rekening met onvoorziene kosten. Als je een laminaatvloer wilt laten leggen en het blijkt dat de ondervloer eerst moet worden opgeknapt dan kost dat uiteraard extra geld. Ook bij het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer kunnen extra kosten naar voren komen.

Maak een goede planning

Wil je de renovatie zelf doen? Bedenk dan dat je dit moet combineren met je eigen dagelijkse leven. Als je een baan hebt kun je niet elke dag klussen. Dan is het misschien beter om niet alles zelf te doen. Je kunt kiezen voor goedkope pvc vloeren inclusief leggen. Je hoeft dan alleen te zorgen dat de oude vloer is verwijderd en dat de leggers toegang hebben tot de woning om de nieuwe vloer te plaatsen. Als je zelf nooit eerder een vloer hebt gelegd dan is uitbesteden zeker aan te raden. Een vloer leggen lijkt eenvoudiger dan je misschien denkt. Wil je het wel zelf proberen, begin dan met bijvoorbeeld een slaapkamer. Dit is vaak een stuk eenvoudiger dan meteen de woonkamer met open keuken aan te pakken.

Pak één klus per keer aan

Je hebt ze vast wel eens gezien. Van die huizen die zijn veranderd in een enorme ravage omdat er overal tegelijk wordt geklust en niets wordt afgemaakt. Als je op drie plaatsen tegelijk begint met klussen dan is de kans groot dat het werk je boven het hoofd groeit en uiteindelijk niets meer af komt. Om te voorkomen dat je maanden of misschien zelfs jaren in de rommel zit is het dus het beste om het huis kamer voor kamer op te knappen. Daarbij pak je eerst de kamers aan waar je leeft. De extra slaapkamer die toch leeg staat of de hobbyzolder hebben minder prioriteit. Wel kun je natuurlijk ter afwisseling de tuin gaan opknappen, het is meestal niet zo’n probleem als dat project wat langer duurt.