Whitepress
Gepubliceerd: 16-08-2023 Laatste update: 27-09-2023

Een grote woning die bewoond wordt door één of twee personen vergt veel aandacht. Het schoonmaken en het omringende perceel bijhouden is een constante verplichting/zorg. Als de leeftijd toeneemt en de gezondheid minder wordt, kan dit een last worden. Om deze last weg te nemen, kan een verhuizing een oplossing zijn. Als u echter jarenlang ergens gewoond heeft, is het moeilijk om uw plekje te verlaten. In dat geval is een mantelzorgwoning bouwen een zeer geschikte oplossing.

Waarom een mantelzorgwoning?

Zoals hierboven genoemd is verhuizen vaak geen gewenste oplossing. Met name door de herinneringen die gemaakt zijn op uw kavel. Verhuizen is niet nodig indien u een mantelzorgwoning plaatst in de achtertuin van de woning. Zodoende kan de bewoner gaan wonen in de mantelzorgwoning en kan de woning overgedragen worden aan de volgende generatie. Hierdoor blijft de kavel eigendom binnen de familie en kan de oorspronkelijke bewoner genieten in de mantelzorgwoning. U of uw naaste woont zelfstandig maar toch niet alleen. 

Het komt ook vaak voor dat de ouders bij de kinderen in de tuin gaan wonen. Zeker indien de woning/tuin van de kinderen hier beter geschikt voor is dan de tuin van de ouders. Dit is ook een mooie ontwikkeling. Dan is verhuizen wel aan de orde maar komt u bij de kinderen in de tuin die u met liefde kunnen omringen en verzorgen. 

Bewoning van mantelzorgwoning  

In de meeste gevallen gaan de ‘ouderen’ wonen in de mantelzorgwoning en de kinderen of familie in het woonhuis. Het kan echter voorkomen dat men toch geen afstand kan doen van de woning waardoor de kinderen eerst gaan wonen in de mantelzorgwoning. Zodoende wonen ze dichtbij en kunnen ze ondersteunen in het onderhoud van de kavel/woning. Een mantelzorgwoning hoeft niet klein te zijn, dit kan in het buitengebied zelf 100m2 groot zijn.

Comfortabel en onafhankelijk wonen

Bij het woord mantelzorgwoning wordt direct de link gelegd naar zorg en hulpbehoevendheid. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. U kunt ook in goede vitaliteit verhuizen naar een mantelzorgwoning waardoor u al gesetteld bent voordat er eventueel gebreken komen. Dit geeft u allereerst veel rust en daarbij hoeft u niet te verhuizen als uw gezondheid achteruit gaat. Aangezien verhuizen een ingrijpende en vermoeiende gebeurtenis is, is het beter om te verhuizen als u nog vitaal bent. Dit noemen we een pré-mantelzorgwoning.

Fase 1: Oriëntatie

De realisatie van een mantelzorgwoning begint met het oriënteren op de mogelijkheden. U kunt zelf bouwen of het geheel uitbesteden. Goed Verblijven is sterk in het adviseren, begeleiden en produceren van het complete bouwproces van houten bouwwerken. 

De bouw begint altijd met het in beeld brengen van de wensen en de locatie. Aan de hand van die locatie en gewenste maatvoering, is het nodig om de gemeente en het bestemmingsplan te raadplegen. Er wordt dan gekeken naar de mogelijkheden op uw kavel. Als dat allemaal helder is, kunnen we door naar de ontwerpfase.

Fase 2: Ontwerp

Als de eisen van de gemeente en uw wensen in kaart zijn gebracht, is het tijd voor het ontwerpen van uw woning. Gangbaar is het maken van een plattegrond waarin alle wensen verwerkt worden en rekening wordt gehouden met de kavel. Als alles naar wens is, volgt er een 3D tekening van het gebouw. Deze is naar wens aan te passen zodat er een definitief model ontstaat. Dit is het moment wanneer de definitieve offerte wordt opgemaakt. 

Fase 3: Realisatie

De volgende fase is de realisatie van de bouw. De offertetekeningen worden omgezet naar productietekeningen. De afdeling werkvoorbereiding kijkt samen met u naar de impressietekeningen van het adviestraject en maakt hier productietekeningen voor. Deze worden nogmaals met u besproken waarbij ook de installatie ingetekend wordt. Bij akkoord op het tekenwerk kan er begonnen worden met de bouw van de woning. 

Goed Verblijven houdt tijdens de bouw van de woning nauw contact over het project. Ook brengen we een aantal bezoeken op locatie om de werkzaamheden in de gaten te houden. Het gaat nu echt leven en na oplevering kunt u genieten van uw eigen mantelzorgwoning.

Heeft u interesse of overweegt u een mantelzorgwoning? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken. We adviseren u graag voor een passende oplossing.