Whitepress
Gepubliceerd: 13-02-2024

Gietvloeren zijn door de jaren heen steeds populairder geworden. Niet zonder reden, want deze vloer is niet alleen in alle soorten en maten verkrijgbaar, maar is ook nog eens heel praktisch en past bij vrijwel elk interieur. Om nog maar te zwijgen over de lange levensduur, de warmte en de geluiddempende kenmerken. Geen wonder dat gietvloeren steeds vaker worden gelegd.

Grappig genoeg zien we dat de materialen die worden gebruikt bij het creëren van gietvloeren ook op andere plekken in huis van pas kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan epoxy giethars. Met dit materiaal kun je eenvoudig meubelstukken extra bescherming bieden of jouw dierbare stukken in hars gieten. Dit bewijst de kracht van dergelijke materialen en tegelijkertijd ook wat dit kan betekenen als je dit als vloer gebruikt.

Als je voor een gietvloer kiest, heb je bij voorbaat waarschijnlijk al een idee van hoe het resultaat eruit moet komen te zien. Als je de gietvloer zelf wilt leggen, bestaat het risico dat het resultaat niet geheel naar wens zal zijn. Is het slim om dit risico te nemen of niet? Is het überhaupt wel mogelijk om een gietvloer zelf te leggen? We gingen op onderzoek uit.

Goede handleiding doet wonderen

De digitale wereld biedt tegenwoordig al snel soelaas in dergelijke situaties. Je kunt voor vrijwel elke klus eenvoudig een digitale handleiding vinden. Stap voor stap wordt men meegenomen in het proces van het leggen van de vloer. Natuurlijk is het prettig om te weten welke stappen je precies moet nemen, maar toch is zo’n handleiding ook niet alles. Het geeft wel wat houvast en zorgt ervoor dat de vloer uiteindelijk geplaatst wordt, maar het is toch heel anders dan wanneer je dit al honderden keren hebt gedaan en je enkel de meest hoogwaardige materialen en gereedschappen gebruikt. Het resultaat van de gemiddelde doe-het-zelver kan hier echt niet tegenop boksen.

Laat het over aan een specialist

Hoewel dit misschien niet het antwoord is dat je wilt horen, is het toch beter om het laten leggen van een gietvloer aan een specialist over te laten. Want hoewel het plaatsen van een gietvloer op de instructiefilmpjes van YouTube heel eenvoudig lijkt, is het in het echt toch wel hele andere koek. Hier is veel kennis voor nodig. Als je zeker wilt zijn van het beste resultaat, kun je deze klus dan ook het beste aan een specialist overlaten.

Wil je toch gietvloeren zelf leggen? Lees je dan goed in en ontdek wat het belangrijkste is voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Wist je bijvoorbeeld dat de kwaliteit van de ondervloer een zeer belangrijke rol speelt? Bij sommige vloeren is bijvoorbeeld extra werk nodig om een solide ondergrond te creëren, waardoor de naadloze gietvloer uiteindelijk beter tot zijn recht komt. Ook dit vraagt veel kennis en ervaring. Kom je er dus niet uit of weet je het niet zeker? Win dan advies in bij een deskundige.