Lequal
Gepubliceerd: 08-03-2023 Laatste update: 14-11-2023

Als zelfbouwer kan het interessant zijn een aantal kleine verbouwingen in een woning uit te voeren, alvorens deze te koop aan te bieden op de woningmarkt. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van een beschadigde muur, het vervangen van een rottend houten kozijn, enzovoorts. Het zijn klussen die je relatief eenvoudig zelf uitvoert en een grote impact kunnen hebben op de waarde van de woning. Het maakt de verkoop ervan straks makkelijker en laat deze meer opleveren.

Om te kijken welke verbouwingen daadwerkelijk rendement opleveren, kan advies van een verkoopmakelaar interessant zijn. Een vraag die men hierbij vaak stelt: wat kost een verkoopmakelaar? Immers, als je een woning zelf kunt verbouwen kan je deze wellicht ook op eigen houtje verkopen. Zeker in de huidige markt, waar de vraag veel groter is dan het aanbod. 

Voor de kosten van een verkoopmakelaar geldt dat deze makelaars vaak werken met een percentage van de verkoopwaarde van het pand. Een alternatief is een vast tarief. De wijze waarop aankoopmakelaar tarieven berekend worden, komt hiermee overeen. In dit geval gaat het logischerwijs om een percentage van de aankoopprijs van de woning. 

Zelf verduurzamende verbouwingen uitvoeren 
Een typisch voorbeeld van een verbouwing welke een positief effect zal hebben op de waarde van de woning: een verbetering van de isolatiewaarde. Breng bijvoorbeeld extra isolatiemateriaal aan onder het dak, of zorg dat de houten kozijnen vervangen worden voor kunststof kozijnen met HR+ isolatieglas. Kunststof heeft maar weinig onderhoud nodig, waardoor dit bij veel huishoudens de voorkeur krijgt boven hout. Hout moet immers periodiek opnieuw geverfd worden om het te beschermen tegen houtrot. Ook het uitvoeren van buitenschilderwerk zal de waarde doen laten stijgen. Het geeft een woning een nette uitstraling en verzekert kopers ervan dat zij hier de komende tijd geen omkijken meer naar hebben. 

Voer geen smaak gevoelige aanpassingen door 
Waar het verduurzamen van een woning een positief effect zal hebben op de verkoop, hoeft dat voor bijvoorbeeld het vervangen van de badkamer niet te gelden. De wijze waarop je de badkamer opnieuw inricht is zeer smaakgevoelig. Wat jij mooi vindt, kan een nieuwe bewoner afgrijselijk vinden. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Vergelijkbaar met het renoveren van de badkamer, is ook het aanpassen van de keuken onverstandig voor de verkoop van het huis. Wel zou je de versleten keukenkastjes van een nieuw laagje verf kunnen voorzien. Het helpt je kleine beschadigingen eenvoudig weg te werken, waarmee de keuken er weer als nieuw uit komt te zien.