vooraanzicht cpo havenhuis
Gepubliceerd: 31-01-2020

Vandaag is in het Havenkwartier in Deventer het project CPO Havenhuis opgeleverd. Op een lastig hoekperceel werden door de bewoners in eigen beheer vier in-elkaar-verstrengelde woningen gerealiseerd.

Ontwerp

Het gebouw is ontworpen door Hollands Zicht. Dit architectenbureau is ook de initiatiefnemer van het project. De realisatie was in handen van bouwbedrijf Hemeltjen uit Wijhe.

Organisatie

De vier betrokken huishoudens hebben zich bij aanvang van het project georganiseerd in een vereniging. Vereniging Havenhuis trad tijdens de ontwikkeling van haar project als opdrachtgever naar de gemeente, de architect en andere adviseurs op. Adviesbureau De Regie begeleidde de vereniging in haar rol als opdrachtgever. 

Bert en Zita, CPO Havenhuis Deventer
Bert & Zita: vanaf het begin betrokken
uitbouw
Erkers, balkons en loggia's geven het gebouw een speels karakter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopersopties

De woningen zijn grondgebonden. Ze draaien op elke woonlaag op een andere manier om elkaar en hebben elk een woonlaag van acht meter breed met een wijds uitzicht over de stad. Door toevoeging van erkers, balkons en/of loggia's konden de kopers hun woning een eigen karakter geven. Het aanzicht van het gebouw is daardoor speels geworden. 

havenhuis deventer
Hollands Zicht

 

indeling havenhuis deventer
Hollands Zicht

 

 

 

 

 

Lastige hoek

In het Havenkwartier werden de afgelopen tien jaar door de gemeente Deventer veel individuele kavels uitgegeven aan particulieren. Daarbij werd gebruik gemaakt van een door De Regie ontwikkeld concept, waarbij iedere kavelkoper zelf de breedte van zijn kavel (en woning) kon bepalen. De uitgifte van de kavels in het Havenkwartier, die in opdracht van de gemeente door De Regie werd verzorgd en begeleid, verliep zeer voorspoedig. Alle woningen op de uitgegeven kavels zijn inmiddels gerealiseerd. Alleen het lastige hoekperceel, waarop uiteindelijk het Havenhuis is gerealiseerd, was weinig populair omdat het niet geschikt was voor het realiseren van individuele stadswoningen. De individuele woningen zouden aan de achterzijde weinig kwaliteit hebben, omdat de naastgelegen panden het zicht op de gemeenschappelijke tuin vrijwel geheel zouden wegnemen. 

Door de vier woningen in CPO Havenhuis als één geheel te ontwerpen en op een slimme manier ten opzichte van elkaar te laten  verdraaien, wist Hollands Zicht dit probleem op een creatieve manier op te lossen. Iedere woning in het project heeft daardoor zowel aan de voor- als achterzijde een goede kwaliteit gekregen. 

achterzijde CPO Havenhuis
Aan de achterzijde zijn de woningen in het project CPO Havenhuis (zie hoek) georiënteerd op een gemeenschappelijke tuin