architect2go - Afghaanse familie bouwt eigen woning
Gepubliceerd: 16-12-2021

In de nieuwbouwwijk Ackerswoude in Pijnacker is een bijzondere meergeneratiewoning gerealiseerd. Voor een Afghaanse familie heeft  Architect2GO  in 2019 een grote, moderne woning ontworpen.

De familie is eind jaren negentig vanwege de aanhoudende oorlog in Afghanistan naar Nederland gevlucht om hier een veilig nieuw bestaan op te bouwen. Het echtpaar kwam destijds met drie zonen naar Nederland. De enige dochter is in Nederland geboren. Naar goed Afghaans gebruik gaat de hele familie, inclusief schoondochters en eerste kleinkind, in het nieuwe huis wonen.

architect2go - Afghaanse familie bouwt meergeneratiewoning

Deze familie woont niet alleen bij elkaar. Ze werken ook met elkaar. De vader en zijn drie zoons hebben een eigen bedrijf in onderdelen van smartphones, gevestigd in de Spaanse Polder in Rotterdam. Dat is zo succesvol dat het kopen van een kavel om een groot familiehuis te realiseren binnen handbereik kwam.

Voordat Ackerswoude in 2016 in beeld kwam, heeft de familie her en der gekeken naar de mogelijkheden van een vrijstaand huis op een vrije kavel. Uiteindelijk viel de keuze op Ackerswoude omdat daar niet veel beperkingen zijn in omvang, bouwstijl, goothoogtes, enzovoort. De woning telt acht slaapkamers, vier badkamers, een hele grote woonkamer, een grote woonkeuken en een gastenverblijf. De inhoud van het huis wordt rond de 1100 m3. De materialen zijn onderhoudsarm. De gevelsteen is de Ostersund van Hagemeister, de kozijnen van Schüco in een Quartz grijs zijn geplaatst door Lieftink uit Alphen aan de Rijn. De houten elementen passen prachtig bij de lichtbeige, bruine gloed in de stenen. Ook het interieur is modern, met een Afghaanse touch door toepassing van o.a. marmeren vloerafwerking.

Architect2go - Afghaanse familie bouwt meergeneratiewoning
Foto's" Architect2Go

 

De familie woont hier met veel plezier. Ze vinden het heel bijzonder dat de Nederlanders zo op zichzelf zijn en er doorgaans niet aan moeten denken om met z’n allen bij elkaar te wonen.

“Wij vinden het de gewoonste zaak van de wereld en wij kunnen ons niet voorstellen dat we onze ouders als ze oud worden en zorg nodig hebben naar een verpleeghuis zouden laten verhuizen. Maar ja, zo heeft ieder volk en iedere cultuur zijn eigen gewoontes.”