Digital Newsgroup
Gepubliceerd: 19-03-2024

Over isolatie is veel te doen geweest de afgelopen jaren. Sinds de energieprijzen flink zijn gestegen, is vrijwel iedereen zoekende naar manieren om beter te isoleren en de energierekening omlaag te helpen. Zeker bij oudere woningen (gebouwd voor 1975) valt er veel winst te behalen. Maar waar begin je? Wat is eigenlijk de beste manier om een woning te isoleren? In dit artikel bespreken we verschillende isolatiemogelijkheden en leggen we uit hoe je de juiste beslissing kunt maken. 

Maatwerk 

Isoleren is altijd maatwerk. Geen woning is hetzelfde. Om effectief te kunnen isoleren, is het dan ook noodzakelijk om de woonsituatie te kennen en te isoleren waar dat absoluut het meest noodzakelijk is. Daarom is het goed om het huis eerst goed te laten onderzoeken door een deskundige. Laat een professional meekijken en onderzoeken waar het in de woning nog slecht gesteld is met de isolatie en welke stappen vervolgens genomen moeten worden. Meestal wordt hierbij de volgorde: vloer- of bodemisolatie, muurisolatie en dakisolatie aangehouden. Muurisolatie heeft over het algemeen het grootste rendement, maar hier moet wel de kanttekening bij worden geplaatst dat de vloer eerst geïsoleerd moet worden om te voorkomen dat de kou vanuit de kruipruimte de woning kan betreden. Het één kan dus eigenlijk niet bestaan zonder het ander. Door te kiezen voor verschillende isolatievormen (uitgevoerd in de juiste volgorde), zorg je ervoor dat deze elkaar kunnen versterken. 

Eenvoudige isolatietips 

Maar wat als een grootschalige verbouwing nu niet mogelijk is? Bijvoorbeeld omdat er op korte termijn geen vakmensen zijn die dit voor jou kunnen doen? Of omdat je budget simpelweg niet toereikend genoeg is? Dan is het natuurlijk zonde als je straks opnieuw een koude winter moet trotseren in een slecht geïsoleerde woning. Om nog maar te zwijgen over de warme zomers, waarbij de warmte nauwelijks het huis uit gaat. 
Ook dan zijn er gelukkig manieren om het wooncomfort te verhogen. Dit hoeft niet al te ingrijpend of duur te zijn. Enkele eenvoudige isolatietips maken al groot verschil. 

Denk vooral aan het dichtmaken van naden en kieren in huis. Dit kan al met een beetje vulmiddel. Ook het aanbrengen van reflecterende folie achter de radiatoren kan al groot verschil maken. Een andere veelgebruikte methode is het gebruik van tochtstrips. Dit is vooral handig voor woningen waar het wooncomfort flink wordt verstoord door tocht. Met het plaatsen van tochtstrips, gaat er minder warmte verloren en is het gemakkelijker om de temperatuur in huis constant te houden. Zo bespaar je dus eenvoudig op de energierekening en het kost vrij weinig om dit te doen. 

Zorg ook voor voldoende ventilatiemogelijkheden 

Het klinkt misschien tegenstrijdig om ook op koude dagen veel te ventileren, maar dit is wel noodzakelijk om je woning sneller op temperatuur te krijgen. Vochtige lucht verwarmt namelijk veel minder goed. Hierdoor kost het meer energie om het huis warm te houden. Door meer droge lucht binnen te halen, zal het gemakkelijker worden om je huis warm te houden. Bovendien is dit ook voor de gezondheid veel beter.